1 Nisan'dan itibaren ev hizmetlileri kendi cebinden SGK'ya prim ödeyecek
6552 sayılı Torba Yasa gereğince 1 Nisan'dan itibaren evlerinde ayda 10 günden az temizliğe, yemeğe, yaşlı ve çocuk bakımına gelen ev hizmetlileri sosyal güvenlik altına alınıyor. Ama hizmetlinin cebinden günde 11 lira çıkacakken, ev sahibinin cebinden sadece 80 kuruş çıkacak. Yani ev sahibinin ödeyeceği primin 11 katını evin hizmetlisi ödeyecek.
01/04/2015 tarihinde 5510/Ek Madde 9 yürürlüğe girecektir. Eskiden beri ev hizmetlisi çalışanları artık işverenleri 10 günden az çalışan statüsüne geçmeye zorlayarak iş akitlerini sonlandıracaktır.
Kanun maddesinde; Ev hizmetlerinde;
a) Bir gerçek kişi işveren,
b) Birden fazla gerçek kişi işveren tarafından çalıştırılan,
c) Çalıştıkları gerçek kişi işveren yanında ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olan sigortalılar hakkında 5510 sayılı Kanun’un 4 -1 (a/SSK) bendi kapsamındaki sigortalılara ilişkin hükümler uygulanır.
d) Bunların bildirimi, işverenler tarafından örneği SGK’ca hazırlanan belgeyle en geç çalışmanın geçtiği ayın sonuna kadar yapılır.
e) Süresinde yapılmayan bildirim için işverene 102’nci maddenin birinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendi hükmü gereğince İPC uygulanır.
SINIR 10 GÜN
Ev hizmetlerinde bir veya birden fazla gerçek kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 günden az olanlar için ise çalıştırıldıkları süreyle orantılı olarak çalıştıranlarca (gerçek kişi işverenlerce) 5510/82’nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının yüzde 2’si oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ödenir.
2015 Nisan ayında 9 gün için ödenecek prim=1201,5/30*9*2/100=7.2 1 lira. Yani her gün için yaklaşık 80 kuruş işveren primi olacak.
10 günden az ev hizmetlisi çalışanların sigortalılık tescili;
a) Çalışan(Ev Hizmetlisi) ,
b) Çalıştıran(Gerçek Kişi İşverenler) imzalarını da ihtiva eden,
c) En geç çalışmanın geçtiği ayın sonuna kadar SGK’ya verilmesi gereken örneği SGK’ca hazırlanacak belgenin SGK’ya verilmesi ile sağlanır.
Sigortalılık başlangıcında bu belge üzerinde çalışma başlangıcına dair kayıtlı en eski tarih esas alınır. Hastalık sigortası hükümleri uygulanmayacaktır.
PRİM ORANI NEDİR?
Prim ödeme süresi: Ev hizmetlisi adlarına ödenen priminin ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar aynı kazancın otuz katının yüzde 32.5 oranında prim öder.
-Yüzde 20’si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları,
-Yüzde 12.5'i genel sağlık sigortası primidir. Bu süre içinde ödenmeyen primin ödenme hakkı düşer. Ödenen primler 4 - 1 (a) bendi kapsamında sigortalılık sayılır.
Ev hizmetlisi ise 30 gün üzerinden (peyderpey) prim ödeyecekler.
Asgari ücrete göre, 1021.5X% 32.5= 332 lira ödeyecekler.
İŞVEREN KURTULUYOR
10 günden az ev hizmetlisi çalıştıranlar 5510 SS ve GSS Kanun’un uygulamasında işveren sayılmaz. Ev hizmetlisinin iş kazası ve meslek hastalığı sigorta kollarından sağlanan yardımlardan yararlanabilmesi için iş kazasının olduğu tarihten;
a) En az 10 gün önce tescil edilmiş olması,
b) Sigortalılığının sona ermemiş olması,
5510 sayılı Kanun’a göre iş kazası veya meslek hastalığından dolayı geçici iş göremezlik ödeneği ödenmesi veya sürekli iş göremezlik geliri ya da malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarından aylık bağlanabilmesi için prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması şarttır.
Ev hizmetlileri ile ilgili iş kazası ve meslek hastalığı olaylarında 5510/ 21’inci maddesinin birinci fıkrası hükümleri uygulanmaz. Kısaca SGK’ca sigortalıya veya hak sahiplerine 5510 sayılı Kanun gereğince yapılan veya ileride yapılması gereken gelir ya da maaş ödemeler ile bağlanan gelirin başladığı tarihteki ilk peşin sermaye değeri toplamı, sigortalı veya hak sahiplerinin işverenden isteyebilecekleri tutarlarla sınırlı olmak üzere, SGK’ca işverene ödettirilir.
İşverenin sorumluluğunun tespitinde kaçınılmazlık ilkesi dikkate alınır bu ifadeler ile birlikte vazgeçiliyor.
30 gün prim ödemeleri halinde GSS yararlanır, 60 günden fazla prim borcu