Gece çalışan herkes bu haberle şok olacak!
Hükümet; Soma, Ermenek ve Torun Center’daki iş kazaları sonrasında ‘artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak’ demişti. Gerçekten de öyle oldu. Soma’da hayatını kaybeden madenciler için toplanan paralar buhar oldu. Torun Center davasında ise dün herkes tahliye edildi. Yani ölen yine öldüğüyle kaldı… Hükümet yeni bir hamleye daha hazırlanıyor. TBMM'ye sunulmak üzere hazırlanan yeni Torba Yasa ile gece mesaisini ortadan kaldıracaklar…
KÂBUSTU, GERÇEK OLDU
Yapılacak değişiklik ile gece azami çalışma süresi olan 7.5 saatten fazla çalışanlar artık fazla mesaisi alamayacak. Yani işçi- gündüz çalışacak ama para kazanamayacak…!!
4857 Sayılı İş Kanununun 69. Maddesinde, “Çalışma hayatında GECE en geç saat 20.00 de başlayarak en erken 06.00 ya kadar geçen ve her halde en fazla 11 saat süren dönemdir. Bazı işlerin niteliğine ve gereğine göre veya bazı bölgelerin özellikleri bakımından, çalışma hayatına ilişkin gece başlangıcının daha geriye alınması veya yaz ve kış saatlerinin ayarlanması veya gün döneminin başlama ve bitme saatlerinin belirtilmesi suretiyle birinci fıkradaki uygulama şekillerini tespit etmek veya bazı gece çalışmalarına herhangi bir oranda fazla ücret ödenmesi usulünü koymak veya bazı gece işletilmelerinde ekonomik zorunluluk bulunmayan işyerlerinde işçilerin gece çalışmalarını yasak etmek üzere yönetmelikler çıkartılabilir. İŞÇİLERİN GECE ÇALIŞMALARI YEDİBUÇUK SAATİ GEÇEMEZ” şeklinde kural belirtilmiştir.
Normal şartlarda kanun gereği haftalık çalışma süresi ise 45 saattir. Yani haftada 45 saati aşan çalışma saatleri için işçiye fazla mesai ücreti ödenir ama gece çalışmalarında haftalık 45 saat aşılmamış bile olsa 7.5 saati aşan her saat için fazla mesai ücreti ödenmesi gerektiği yargı kararlarıyla belirlenmiştir.
DOKTOR DA YANDI
Şimdi Torba Yasa ile özellikle sağlık ve güvenlik işlerinde bu kural ortadan kaldırılıyor. Özel hastanelerde ve kamuda sağlık sektöründe çalışan taşeron işçiler, hemşireler, doktorlar ve diğer sağlık çalışanları ve aynı zamanda eğlence hizmetlerinde çalışan barmenler, garsonlar, koruma görevlileri, gece çalışan özel güvenlik işçileri bu çalışma sürelerinden fazla mesai talep edemeyecek.
İş güvenliği paketine eklenmesi planlanan önergeyle gece çalışanların mesai ücreti tehlikeye giriyor. AKP Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş imzalı önergenin kabul edilmesi halinde sanayi dışındaki işlerde gece 7.5 saatlik çalışma sınırı kaldırılacak. Bu düzenleme yasalaşırsa, 7.5 saatin üstünde çalışanların mesai alması zorlaşacak. Güvenlik görevlileri, turizm ve sağlık sektörü çalışanları bu düzenlemeden en fazla etkilenecek meslek grupları olarak dikkat çekiyor.
YARGITAY KARARI NET
Önergeye göre, İş Kanunu’nun 69. Maddesine “Ancak sanayiden sayılmayan işlerde işçinin yazılı onayının alınması şartıyla 7.5 saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilir” cümlesini ekliyor.
Gece çalışmasına mesai ödenmesine ilişkin birçok yargı kararı var. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin Mayıs 2011 tarihli kararında da gece çalışmasına yer verildi. Kararda “İşçilerin gece çalışmaları günde yedi buçuk saati geçemez. Bu hal de günlük çalışmanın, dolayısıyla fazla çalışmanın bir sınırını oluşturur. Gece çalışmaları yönünden haftalık 45 saat olan yasal çalışma sınırı aşılmamış olsa da gece çalışmasında 7.5 saati aşan çalışmalar için fazla çalışma ücreti ödenmelidir” denilmişti.