Polis akademisi öğrencilerinin okul dönemleri hizmetten sayılır
Harp okulları, fakülte ve yüksekokullarda 1 Ekim 2008 tarihinden sonra Türk Silahlı Kuvvetleri hesabına okuyan veya kendi hesabına okumakta iken askeri öğrenci olanlar ile astsubay meslek yüksekokulları ve astsubay olarak atanmak üzere temel askerlik eğitimine tabi tutulan adaylar 4/1-c sigortalılığı (Eski Emekli Sandığı iştirakçiliği) kapsamında sigortalı sayılıyorlar.
Bu kişilerden okullarını bitirdikten sonra görevlerine başlamadan ayrılanların, bu okullarda geçen öğrencilik süreleri sigortalılık süresinden sayılmıyor.
Polis Akademisi öğrencileri ile Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okuyan öğrenciler 2008 yılı Ekim ayı başından sonra Polis Akademisi ile fakülte ve yüksekokullarda, Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okuyan veya kendi hesabına okumakta iken Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okumaya devam eden öğrenciler de 4/1-c sigortalılığı (Eski Emekli Sandığı iştirakçiliği) kapsamında sigortalı sayılıyorlar. Bu kişilerden okullarını bitirdikten sonra görevlerine başlamayan varsa onların da bu okullarda geçen öğrencilik süreleri sigortalılık süresinden sayılmıyor.
6495 sayılı “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un 39’uncu maddesi ile polis olarak atanmak üzere Polis Meslek Eğitim Merkezlerinde (POMEM) polislik eğitimine tabi tutulan adaylar da 02/08/2013 tarihinden itibaren 4/1-c sigortalısı sayılıyor.
KİMLER FAYDALANAMAZ?
İşte her biri mülakat, yazılı ve beden eğitimi sınavları ile sağlık kontrollerinden geçerek bu okullara giren ve tamamen polislik mesleğine yönelik yetiştirilen öğrencilerin okuduğu polis akademilerini kapatıp, öğrencilerini salıveren, bu yıl mezun olan akademi ve başarıyla bitirdikten sonra direkt polisliğe atanan POMEM öğrencilerine Torba Kanun ile son dakika sınavı icat eden, kime hangi soruların sorulduğu ve kimin o sorulara hangi cevapları verdiği sadece kendilerince malûm olan üçer dakikalık sözüm ona mülakatlarla bunlardan çoğunun onca yıllık emeklerini ve onlara verilen kamu emeğini çöpe atan AKP iktidarının bu öğrencilere verdiği zararın sadece bir boyutu olarak okul yılları sosyal güvenlik hizmetlerinden artık sayılmayacak.
Oysa yeni icat edilen son sınavın bundan sonra girecek öğrencilere uygulanması adil bir tutum olurdu. Ama kabul etmek lazım ki burada amacın üzüm yemek olmadığı görülüyor.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
Ali Bey, 1983 doğumlu olarak ilk defa sigortalılığa 21.05.2005 tarihinde başladım. Yüzde 60 çalışma güç kayıp raporumdan başka yüzde 70 oranlı vergi muafiyeti raporum var. Ayrıca 1.478 SSK günüm ve 800 gün de memuriyetim var. 2013 tarihinde engelli sınavı ile memur oldum. Rahatsızlığımdan dolayı emekli olmak istiyorum. Ne zaman emekli olabilirim? Daha kaç yıl çalışmam gerekiyor? (Sinan Küçük)
Sinan Bey, memuriyete dolayısıyla 4/1-c sigortalılığına ilk defa Ekim 2008'den sonra başlamış bulunuyorsunuz. Sizin durumunuzda olup 5510 sayılı Kanun’un yürürlüğe girdiği tarihten sonra kamu görevlisi olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya engeli bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından faydalanamayan kamu görevlisinin en az 15 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 3 bin 960 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması şartıyla yaşlılık aylığı bağlatabilmesi mümkün bulunuyor.
Ekim 2008 ayından sonra ilk defa 4/1-c sigortalısı olanlardan yüzde 60 raporundan daha az raporu olanların da yaşa tabi olmadan emeklilik hakları bulunuyor.
5510 sayılı Kanun’un yürürlüğe girdiği tarihten sonra kamu görevlisi olarak ilk defa çalışmaya başlayanlara, SGK Sağlık Kurulu tarafından çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) Yüzde 50 ilâ 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4 bin 320 gün,
b) Yüzde 40 ilâ 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4 bin 680 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla herhangi bir yaş şartı aranmaksızın yaşlılık aylığı bağlanması da mümkün bulunuyor.