Ramazan gecelerinin özel ibadeti: Teravih
Teravih namazı, Ramazan gecelerini nurlandıran tatlı bir ibadettir. Müminler kalp ve gönüllerini bu manevî havayla temizlerler.
Ayrıca iftar sonrasında vücuda bir ağırlık çöker. Ancak teravih namazı sayesinde bu sıkıntı dağılır, sindirim kolaylaşır. İnsan böylece bedenen de ferahlığa kavuşur.
Bugün bazı kimseler iftardan sonra rahatlamak için yürümeyi tavsiye ediyor. Oysa teravih namazı bu rahatlığı her yönüyle sağlıyor.
Teravih namazı, o geceyi ihya etmek, gecenin bütününü ibadetle geçirmek demektir.
Bu gerçeği Peygamber Efendimiz bir hadislerinde şöyle ifade ederler:
"Teravih namazını imamla birlikte sonuna kadar tamamlayan o geceyi bütünüyle ibadetle geçirmiş gibi sevap elde eder."
Teravih namazını kılanlar hata ve günahlarından arınır, tertemiz bir ruh ve kalple hayatına devam eder.
Peygamberimiz teravih namazını şöyle anlatıyor:
"Allah Azze ve Celle size Ramazan'da oruç tutmayı farz kıldı, ben de teravih namazı kılmak ve Kur'ân okumak için gece uyanık kalmanızı sünnet kıldım.
"Kim inanarak, ihlasla hareket edip sevabını yalnız Allah'tan bekleyerek Ramazan orucunu tutar, gecesinde de uyanık kalır, teravih namazı kılıp Kur'ân okursa annesinden doğduğu gün gibi günahlarından arınmış olur."
Evde cemaatle teravih kılabilir miyim?
Ben teravihte camiye gidemiyorum. Evde ailemle kılıyorum. Şafiyim, iki rekât kılıyoruz. Aralarda hangi zikir ve dualar okunur? (Rumuz: Necip)
Teravih camide kılınabildiği gibi, müsait değilseniz, pekâlâ evde de eşinizle ve çocuklarınızla birlikte cemaat yapar kılarsınız. Şafii mezhebinde nafile (sünnet) namazlarda iki rekâtta bir selam vermek gerekir. Siz de zaten öyle kılıyorsunuz.
Aradaki oturuşlarda istediğiniz zikri okuyabilirsiniz. Bu "Sübhânallâhi ve'l-hamdülillahi..." gibi bir tespih olduğu gibi, salavat ve tekbirler de olabilir. İki rekâtta bir olmasa da en azından dört rekâtta bir oturup dinlenmek lazım.
Zaten "teravih" kelimesi "terviha"nın çoğuludur. "Terviha" kelime anlamı olarak oturuş demektir. Teravih namazının her dört rekâttan sonra oturulup istirahat edildiğinden bu ad verilmiştir. Sonraları her dört rekât için "terviha" tabiri kullanılmaya başlanmış. Bir teravih namazında beş terviha vardır.
Hanımlar teravih namazını kaza eder mi?
Hanımların Ramazan'da tutamadıkları oruçlarını daha sonra kaza ederken teravih namazını da kaza etmeleri gerekir mi? (Rumuz: Sacide)
Ramazan ayı içinde âdet gören veya doğum yapıp lohusa olan kadınlar tutamadıkları oruçları Ramazan'dan sonra müsait bir zamanda kaza ederek borçlarını öderler.
Ancak namaz için böyle bir durum yoktur. Yani, bu hallerde iken namazını kılamayan kadının daha sonra kaza etmesi gerekmez. Kaç vakit olsa da onları tekrar kılması icap etmez. Cenab-ı Hakk bu meselede kadınlara bir kolaylık ihsan etmiştir, namazlarını bağışlamıştır.
Farz namazlar kaza edilmeyeceğine göre, diğer nafile namazlar da kaza edilmez. Zaten teravih namazı da içinde olmak üzere vaktinde kılınmayan bütün sünnet namazlar kaza edilmez. Dolayısıyla, sizin de teravih namazını kaza etmenize gerek yoktur.