Resmi nikâh mahremiyeti kaldırıyor mu?
Benim kafama çok takılan bir konu var. Beni aydınlatırsanız çok sevineceğim. Nişanlıydım, şu anda resmi nikâhımızı yaptık fakat evliliğimize daha bir ay var. Dini nikâhı şu an için yapmak istemiyorum fakat istediği için el ele tutuşuyoruz, "Günaha giriyoruz" korkusuyla çok üzülüyorum. Ne yapmalıyım? (Sema)
Resmi olsun, dini olsun her iki nikâhta da iki önemli şart mevcut. Birinci şart, evlenecek olan gelin ve damat adayının veya vekillerinin hazır bulunması, diğer şart da en az iki kişinin şahitlik etmesidir.
Aslına bakılırsa lâik sistem "nikâh" kavramını dinden almıştır, eksiklikleriyle, "belediye başkanından yetki alma gibi" nikâhta yeri olmayan bazı sözleri söylemekle birlikte, belli bir oranda dini usulü uygulamaya çalışıyor.
Bu açıdan sizin dinen evlenmenize bir engel yoksa "mehir" ve "nikâhı duyurma" gibi diğer şartları da yerine getirmişseniz, artık aranızda herhangi bir engel kalmamıştır, dini açıdan da evli sayılırsınız.
Birlikte olmanızda, el ele tutuşmanızda, tek başınıza kalmanızda bir sakınca yok demektir, bir günaha girmiş de olmazsınız.
Ancak gelenekler ve ailelerin hassasiyeti sizin böyle bir çekincede bulunmanıza sebep teşkil ediyor.
***
Düğünden önce, bir yerde, nikâhı pekiştirme ve bazı şüphelerden kurtulmayı amaçlama açısından "dini nikâh" kıydırmanız da isabetli olur.
İslami anlamda evliliğin kurallarına, nikâhta istenen şartlara bakıldığında böyle iki tür nikâha da gerek yoktur. Cumhuriyet öncesi böyle bir uygulama söz konusu değildi. Resmi nikâh tarzı bütünüyle Batı'dan alınmadır, temeli de kilise geleneğidir.
Fakat işin aslına bakıldığında nikâh için ne nikâh memuruna ihtiyaç vardır ne de bir imama ve din görevlisine...
Evlilik şartlarını yerine getiren bir erkekle bir bayan sünnette de yer aldığı üzere, kızın velisinin de onayıyla iki şahit huzurunda irade beyanında bulunarak nikâhlarını kıyarlar.
Bunun yanında evlenen kadın, nafaka, miras ve çocuk hakları gibi konularda sorunlar yaşayacağından/mağdur olacağından, yürürlükteki kanun gereği resmi nikâh sözleşmesinin yapılması gerekiyor.
Ailemi ikna edemiyorum
Ben 27 yaşında bir erkeğim. Dualarım sonunda dini tam, iffetli bir hanımı tanıdım ve evlilik kararı aldık. Tek sorun, bu hanımın görücü usulü sonucu 3 ay bir evlilik geçirmiş olmasıdır. Fakat ilk eşi çok kötü çıkmış ve onun için boşanmış. Benim kendi ailem bu durumdan huzursuz. Aileme ne tavsiye edersiniz? (Rumuz: Ercan)
Ailenizin rızasını ve onayını almadan düğün yapmanız, birçok sorunu ve sıkıntıyı göğüslemenizi gerektirir.
İlk evlilikte özellikle anne baba devreye girer. Girmeleri normal olduğu gibi onların tabii hakları ve görevleridir.
Kendinizi onların yerine koyup empati yaptığınızda zaten onlara hak vereceksiniz. Çünkü sizin mutluluğunuz onları mutlu ettiği gibi, geçimsizliğiniz de doğrudan onları ilgilendirir ve rahatsız eder.
Bu evliliği yaptığınızda, yürüse de yürümese de anne baba kalıcıdır ve onlara sürekli ihtiyaç duyacaksınız.
İhtiyaç duymanız bir tarafa, anne baba rızası dini bir özellik taşıyor. Onları ikna etmeden, dinlemeden ve memnun etmeden yapacağınız evlilikten de bir hayır çıkmaz.
Bunun o kadar örneklerini, kötü tecrübelerini duyuyor, görüyor ve yaşıyoruz ki, anne babayı devre dışı bırakarak evlenenler hiçbir zaman sorunların içinden çıkamıyorlar.
Üstelik evlendiğiniz bayan evlenmiş, boşanmış, dul birisi. Birçok anne baba, "O kadar kız varken, gidip de oğullarına dul bir kadın" almayı düşünmezler. Olayı çevrelerine anlatmakta zorluk yaşadıkları gibi kendi nefislerine de kabul ettiremezler.
Tek yol kalıyor, bir şekilde onların gönlünü kazanarak, dualarını alarak, düğün neşesine onları da katarak mutlu bir yuvanın kurulmasına adım atmaktır.