SGK işçinin ifadesini almadan hizmetini silemez
Son günlerde SGK denetim elemanları tarafından yapılan incelemelerle binlerce çalışanın hizmetleri silindi. Ancak, işin enteresan yanı hizmetleri silinen çalışanın bundan haberi emekli aylığı kesilince oluyor… SGK denetim elemanı çalışanın ifadesini almadan hizmetini silemez…silmemeli…
Ali bey, babama SSK’dan 40.000 liralık borç tebliği geldi. Babam 3,5 sene önce SSK’dan emekli oldu, bugüne kadar aylığını düzenli bir şekilde aldı. SGK bize gerekçe olarak 2007’nin 5. ayından itibaren 45 günlük primin yatmadığını soyluyor ama biz internetten hizmet dokumunu çıkardığımızda o tarihlerde primin tam olarak yattığı görülüyor. Babam o tarihlerde mesleği gereği inşaatlarda boya badana işleriyle uğraşmış müteahhit yanında çalışmış. Müteahhit de sigortasını yatırmış. Şimdi babamın emekli aylığını kestiler ve geriye dönük ödenen maaşların faiziyle birlikte ödenmesini istiyorlar. Bu güne kadar da bize hiç haber gelmeden borç çıkardılar. Babam diyaliz hastası ve çalışamıyor SSK aylığı kesince diyaliz merkezi ile sorun yaşadık. Ne yapmamızı tavsiye edersiniz? Madem böyle bir sorun vardı niye emekli ettiler 3,5 sene neredeydiler? Maddi durumumuz yok. İsmi Saklı
Sayın okurum, gönderinizden anladığım kadarıyla, babanızın 2007 yılındaki 45 günlük çalışmasının olduğu işyerinden yapılan SGK bildirimlerini SGK denetim elemanı tarafından gerçek değil diye silinmiş olmalı.
***SOSYAL GÜVENLİK ÜÇLÜ AYAKTIR
Sosyal Güvenlikte üç taraf vardır. Sigortalı, işveren ve SGK. SGK denetim elemanları daha önce bu köşeden duyurduğumuz sahte şirketlerin SGK’ya yaptıkları bildirimleri gerçek değil diye siliyor ama burada üçlü ayağın işçi-sigorta tarafını kale almıyor. Normal şartlarda, babanızın da ifadesini alıp o işyerinde çalışıp çalışmadığını sorgulamalıydı. Babanızın ifadesine başvurmadan hizmetlerini silmiş. Hizmetler silinince de babanızın 3,5 yıl önceki emeklilik işlemini iptal etmiş. Ardından da bugüne kadar ödediği aylıkları da geri istiyor.
***DİYALİZE GİRMEK ADINA SİGORTALI OLSUN
Babanızın bu konuda yapacağı ilk şey hemen SSK’lı bir işe girip 45 gün çalışması ve sonrasında da yeniden emeklilik müracaatı yapmasıdır. Bunu diyaliz hastası olduğu için tavsiye ediyorum ki bir an önce hem sigortalı olmalı, hem de sağlık hizmetlerine kavuşmalı ardından da emekli olup diyalize girmeye devam etmeli.
***SONRASINDA DAVA EDİN
SGK’nın size çıkardığı borca itiraz edin ve hemen İş Mahkemesince dava açın ki kesilen emekli aylığının, kesilen yerden ödenmeye devam edilmesini ve çıkarılan borcun da silinmesini mahkemeden talep edin.
Yetim aylığı alırken evlenen kız çeyiz parası alabilir
5510 sayılı Kanun’un 37. maddesine göre;
“Evlenmeleri nedeniyle, gelir veya aylıklarının kesilmesi gereken kız çocuklarına evlenmeleri ve talepte bulunmaları halinde almakta oldukları aylık veya gelirlerinin iki yıllık tutarı bir defaya mahsus olmak üzere evlenme ödeneği olarak peşin ödenir. Evlenme ödeneği alan hak sahibinin aylığının kesildiği tarihten itibaren iki yıl içerisinde yeniden hak sahibi olması halinde, iki yıllık sürenin sonuna kadar gelir veya aylık bağlanmaz, bu durumda olanlar 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (f) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılır…”
Madde metninden de görüleceği üzere SSK veya Bağ-Kur’lu ana-babasından yetim aylığı alan kızlar evlenirse, aldıkları yetim aylığı evlilik sebebiyle kesilir. Aylığı kesilen kızlar SGK’ya dilekçe gönderip evlenme ödeneği (çeyiz parası) talep ederlerse kendilerine son aldıkları yetim aylığının iki yıllık tutarı ödenir. Evlilik 2 yıldan önce son bulursa 2 yıl bitinceye kadar yeniden yetim aylığı bağlanmaz. Ayrıca, 2 yıl boyunca da GSS’ye prim ödemeden sağlıktan da yararlanabilirler.