Yeni memurların hakları nelerdir?
Sayın Arpacı, ilk defa kamu görevlisi olmanız ve 4/1-c sigortası 2008 sonrasında gerçekleşen bir sigortalı olarak emeklilik bakımından 5510 sayılı Kanuna tabisiniz. Dolayısıyla 4/1-c sigortalılığından emekliliğiniz 9 bin günü tamamladığınız tarihe göre belirlenecek. 9 bin günü 2035 yılı sonuna kadar doldurursanız emeklilik bakımından 60 yaşa tabi olursunuz.
İNTİBAK YOK!
Hizmet birleştirmesi elbette yapılabilir ancak hizmet birleştirmeden kastınız intibak işlemi ise maalesef bu sizin durumunuzda mümkün bulunmuyor. Teknik hizmetler, sağlık hizmetleri, avukatlık hizmetleri, sarı basın kartlı gazeteciler ve öğretmenlerin memur olmadan önce diğer statülerde geçmiş ancak yine aynı unvanlar ve işlerle geçmiş ise bu sürelerin öğretmenlerde üçte ikisi diğerlerinde dörtte üçü kazanılmış hak aylığında değerlendirilebilir.
Sizin sınıf ve unvanınız 657 sayılı Kanun’un 36’ncı maddesinde belirtilen bu işleme uygun bulunmuyor. Şayet kazanılmış hak aylığında değerlendirilebilseydi aynı oranda o süreler yıllık izin hesabında da değerlendirilecekti. Memuriyet öncesi sürelerinizin emekliliğe esas derecesinde değerlendirilmesi de sizin durumunuzda mümkün bulunmuyor. Zira bu hakkı düzenleyen maddeyi içeren 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu’na siz tabi bulunmuyorsunuz.
MAAŞLAR DÜŞECEK
Emekliliğe esas derecenin sizin için bir önemi de bulunmuyor. Çünkü yine 5435 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu’na tabi olmadığınızdan emekli aylığınızın hesabı eski memurlar gibi derece, kademe ve ek göstergenize göre değil, SSK emeklileri gibi kazanç matrahlarının güncelleme katsayısı ile güncellenmesi yöntemiyle hesaplanacak. Bu da aylık bakımından sizin için önemli bir kayıp oluşturacak.
Memuriyet öncesi süreleriniz elbette emeklilik tarihinizi etkileyecektir. Zira 31.12.2035 tarihine kadar 9 bin günü tamamlamanızda bu günlerin de dikkate alınması gerekmektedir.
Sonradan memuriyeti bırakıp SSK sigortalısı olarak en az 1.260 gün çalışsanız da yine 60 yaşında 4 bin 500 gün bile emekliliğinize yetecektir.
EMEKLİLİK İÇİN BAŞVURUNUZU YAPIN
Ağabeyimin doğum tarihi 01.01.1971, sigorta girişi ise 10.05.1989'dur. Kendisinin bu girişe göre emekli yaşı 51'dir, fakat Tokat'taki SGK birimi 52 demektedir. Bu durumda ağabeyimizin bir yıl kaybı oluyor. Durumu düzeltmek için hangi mahkemeye başvurursak maddi yönden yıpranmayız? (Yarkın Genç)
Sayın Genç,10.05.1989 sigorta başlangıçlı erkek sigortalının SSK sigortalılığından emeklilik yaşı 51'dir. Eğer bu tarihte bir gün bile primli çalışma varsa mahkemeye gerek kalmadan emekli olur. Bu takdirde yazılı başvuruyu yapıp beklesin. Fakat işe giriş bildirgesi olmasına rağmen primli çalışma gözükmüyorsa iş mahkemesinde açacağı hizmet tespit davası ile bu başlangıcı saydırabilir.
960 LİRA EMEKLİ AYLIĞI ALIRSINIZ