Yılbaşı Gecesi Bahaneniz Olmasın!
Kış ayları süresince havaların soğuması ile fiziksel aktivite ve bazal metabolizma hızının azalması, ramazan ve kurban bayramları ile yılbaşı kutlamalarının yakın tarihlere denk gelmesi kilo artışları için bahane ,birçok hastalık için risk faktörleri olarak karşımıza çıkmaktadır. “Bugün de yiyeyim, yarın başlarım” VE “ Bir gece fazla yemekten bir şey olmaz ” gibi düşünceler maalesef sadace insanların kendini kandırması ya da avutmasıdır. Çok çeşitli yiyeceklerin yer aldığı yılbaşı sofralarında fazla miktarda besin tüketilmesi sonucu gaz, şişkinlik, hazımsızlık gibi mide ve bağırsak sorunları ile daha sık karşılaşılmaktadır. Bu ve benzeri sorunları en aza indirmek için ;
Yılın son günü… ( - 31 Aralık - )
Güne mutlaka sabah kahvaltısı ile başlayın. Akşam fazla yemek yenilebileceği düşünülerek tüm gün kendinizi aç bırakmayın. Gün içerisinde sık sık ve azar azar düşük enerji içeren besinler tercih edilmelidir
Öğle yemeğinde düşük kalorili besinleri tercih edin. (çorba, zeytinyağlı sebze, yoğurt ve tam tahıl ekmeği gibi)
Gün içersinde mutlaka 8–10 bardak su tüketin.
• Akşama doğru açık havada yapılacak 45 - 60 dakikalık yürüyüş veya kalbi çalıştıracak tarzda egzersizler metabolizmayı düzenlemeye yardımcı olacaktır.
• Yılbaşı sofrasında aşırı yemeyi engellemek adına 1 - 2 saat öncesinde yoğurt, salata, meyve, ve çorba gibi düşük enerjili besinler tüketilmelidir.
Yılbaşı gecesi…
Yılbaşı sofrasına asla aç oturmayın. Öncesinde çorba salata yoğurt ve meyveden oluşan küçük bir öğün yapabilirsiniz. Tokluk hissini daha erken oluşturmak ve besin tüketiminizi azaltmak için akşam yemeğine salata veya kremasız bir çorbayla da başlayabilirsiniz.
Gün içinde sebze ve meyve ağırlıklı beslenen sağlıklı bir kişi, klasik yılbaşı menüsü olarak bilinen kestaneli iç pilavı ve hindi etini aşırıya kaçmadan tüketebilir. Ancak bol salata ile desteklenmesi faydalı olan bu menünün yanında, aşırı yağlı ve karbonhidratlı yiyeceklerin tüketilmemesine özen göstermelidir.
Besinler geniş bir zaman diliminde çok iyi çiğnenerek yenilmelidir.
Sofranızda mutlaka yeşil salata bulundurun ve az yağlı, sebze ağırlıklı, peynir veya yoğurtla hazırlanmış mezeleri tercih edin.
Yemekler kızartma, kavurma işlemleri yerine; haşlama, ızgara, buğulama veya fırında pişirme yöntemleri ile hazırlanmalıdır.
Kırmızı et yerine tavuk, balık ya da hindi tüketin.
Hindi, tavuk gibi etlerin derilerini ve görünen yağlarını tüketmeyin.
Alkol tüketimini sınırlandırın ve tüketim sırasında bol bol su tüketin. Aç karnına asla alkol tüketmeyin. Rakı, viski, votka gibi içkilerin alkol oranları şarap ve biraya göre daha yüksektir. Maden suyu, ayran, alkolsüz meyve kokteyli, taze sıkılmış veya % 100 meyve suları tercih edilebilir.
Şerbetli tatlılar yerine kabak tatlısı gibi hafif tatlılar tercih edilmelidir. Hatta bu tatlıların yapımı esnasında (enerji alımını azaltmak adına ) yapay tatlandırıcıların toz formları kullanılabilir. Yine de en sağlıklısı tatlı yerine meyve tüketmeyi tercih edin. Mevsim meyveleriyle hazırlanmış güzel bir meyve salatası iyi bir seçenek olabilir.
Bir kuruyemiş tabağı hazırlanırken içinde çok fazla fındık, fıstık değil, daha çok leblebi ve kuru meyvelerin olmasına özen gösterilmelidir. Bu, yılbaşı akşamında hem sindirimin daha da zorlaşmasına engel olur, hem de kalori alımını azaltır.
- Bol su tüketin. Yılbaşı gecesi gece geç saatlere kadar oturulacağı ve sürekli bir atıştırma hali düşünülürse tüketiminize en az 1 litre daha suyu ekleyin. Ancak bu artı miktarı yudum yudum ve tüm geceye yayarak tüketin.
Yeni yıla dışarıda girecek olanlar “limitsiz meze ve içki” seçeneği sunan yerlerden uzak durmanız faydalı olacaktır. Bulunduğunuz mekanda size birçok çeşitli besinler sunulacaktır. Sizlere önerim sadece yemeğe kendinizi odaklamayın, düşünün ve en sağlıklı ve canınızın çektiği bir besini tercih edin.
Yeni yılın ilk günü… ( - 01 ocak -)
Yeni yılın ilk günü tatil de olsa, 8 - 9 saatten fazla uyumamalıdır.
Yılbaşında tüketilmiş olan yağlı, şekerli gıdalar, kuruyemişler ve alkollü içeceklerin yılbaşından sonraki günlerde tüketilmemesine özen göstermek gerekir.
•Yılbaşı gecesi alınan enerjilerin en azından bir kısmını harcamak ve alkolün neden olduğu yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı gibi durumlardan kurtulabilmek adına, yılın ilk gününde açık havada 60 - 90 dakika kadar tempolu yürüyüş yapılmalıdır.
Eğer alkol tükettiyseniz sabah kalkar kalkmaz 1–2 bardak su için ve bunu gün boyunca 10–12 su bardağına tamamlayın.
Alkolün neden olacağı hipoglisemiyi (kan şekerinin düşmesi) önlemek için mutlaka kahvaltı yapın.
Öğle ve akşam yemeklerinizin hafif olmasına özen gösterin. Daha çok posa ve lif oranı yüksek olan sebze ve meyveleri tercih etmek ve bol su tüketmek faydalı olacaktır.Çorba, zeytinyağlı sebze, haşlanmış tavuk veya ızgara balık, salata, yoğurt, tam tahıl ekmeği gibi midenizi yormayacak besinleri tercih etmenizde fayda var.
Ara öğünlerinizi ihmal etmeyin . Gün içerisinde 3–4 porsiyon meyve tüketin.
Kronik hastalığı olanlar özellikle dikkat etmeli
Özellikle kronik hastalığı olan bireylerin bu gece yemek yerken daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Çok yağlı ve şekerli besinlerin tercih edilmesi, hazırlanan yiyeceklerin kısa bir zaman dilimi içerisinde tüketilmesi, alkollü içkilerin içilmesi ve yanında yenilen mezeler, kuruyemişler… sıkıntıyı daha da artırmaktadır. Yeni yıl sevincine gölge düşürmemek için gece boyunca yenilen besinlere dikkat etmekte fayda vardır. Yılbaşı akşamı çok fazla yiyerek mideyi doldurmamak gerekir. Mide gerginliği tansiyonunun yükselmesine, aşırı yemek sonrasında kalbe daha fazla yük binmesine ve kriz riskinin artmasına yol açmaktadır. Gebeler, ülser- karaciğer hastaları ve diyabetli bireyler (şeker hastaları) alkol almamalıdır. Tüketilen besin çeşidine ve miktarına dikkat edilmeli, çiğneme sayısını artırarak yavaş yiyip içmelidir. Et, tatlı, hamur işi, kuruyemiş, cips ve alkolün birlikte ve fazla alınması hazımsızlık, şişkinlik gibi mide-bağırsak sorunlarına neden olur. Ayrıca tansiyonun yükselmesi kalbin yükünü artırır. Kalp-damar hastalığı olanlar bu konuda dikkatli olmalıdır.
*** YENİ YILINIZIN HAYIRLARA VESİLE OLMASI TEMENNİLERİMLE ... ***