AGİ ödememenin yaptırımı
Ben gıda sektöründe çalışıyorum. Size sorum asgari geçim indirimi asgari ücretin içinde mi, yani toplam 527 mi, yoksa 527+49 mu? Bir de şirket bize maaş bordrolarımızı vermiyor. Ve maaş alırken ne maaş bordrolarını ne de kendinde kalacak olan resmi evrakları 5 aydır imzalatmıyor. Yani bunları devlet sormuyor mu? Eğer bu evrakları resmi kurumlara vermeleri gerekiyorsa ne zamana kadar bunları vermeleri gerekiyor. Biz AGİleri vermiyorlar diye imzalamıyoruz. Sahte imza ile evrakları göndermiş olabilirler mi?
İşverenler, kendilerinde mevcut medeni durum ve çocuk sayısı ile ilgili bilgiler doğrultusunda, her yıl ocak ayı itibariyle örneği Tebliğe ekli Asgari Geçim İndirimine Ait Bordro yu düzenleyeceklerdir.
Her bir ücretlinin yararlanacağı asgari geçim indirimi ayrı ayrı hesaplanarak bordroda ilgili aya ait sütunda gösterilecektir.
Yıl içerisinde meydana gelen değişiklikler için ayrı bir bordro düzenlenebileceği gibi değişiklikler aynı bordro üzerinde de gösterilebilecektir.
Bordro işveren nezdinde muhafaza edilecek olup, istendiği takdirde yetkililere ibraz edilecektir.
İşverenler, her yılın ocak ayında düzenleyecekleri asgari geçim indirimine ait bordroda, her aya ilişkin ücretliler için hesaplayacakları asgari geçim indirimi tutarını göstereceklerdir. Mevcut bilgilere göre hesaplanan yıllık asgari geçim indirimi tutarının her aya isabet eden kısmı, ücret üzerinden hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilecektir.
Ücretliye yansıtılacak tutar ücret ödemesinin yapıldığı dönemde ücret bordrosunda açılan Asgari Geçim İndirimi satırında gösterilecek ve işveren tarafından ilgili aya ilişkin verilecek muhtasar beyannamede tevkif suretiyle kesilen vergiler toplamından mahsup edilerek kalan tevkifat tutarı ödenecektir. Mahsup edilecek asgari geçim indirimi, ücretlinin o aydaki ücretinden kesilen gelir vergisinden fazla olamayacaktır. Aşması halinde ise aşan kısım için herhangi bir iade uygulaması yapılmayacaktır. Muhtasar beyanname üzerinde asgari geçim indirimi tutarının mahsup edilebilmesi için, söz konusu tutarın mutlak suretle ücretlilere ödenmiş olması gerekmektedir. Ücretlilere ödenmeyen tutarların mahsup edilmesi halinde bu tutar işverenlerce muhtasar beyanname üzerinden eksik beyan edilmiş ve ödenmemiş gelir vergisi tevkifatı olarak addolunacaktır .
Brüt 666.-TL tutarındaki asgari ücretin net tutarı 477,19.-TL olup, Asgari Geçim Dahil Net Tutar 527,13.-TLdir.
Sosyal güvenlik reformu olarak adlandırılan 5510 sayılı Kanunla, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu olmayan memurların mağduriyeti giderildi.
Kanunun yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az yüzde 40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az yüzde 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde 4/(c) bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde yaşlılık aylığı bağlanacaktır.
Ancak çalışmaya başladıktan sonra, SGK tarafından yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) Yüzde 50 ilá yüzde 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) Yüzde 40 ilá yüzde 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,
gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında bu fıkra hükümleri uygulanır.