İş kazası geliri olan çalışıp emekli de olabilir
İş kazası veya meslek hastalığı geçirip yüzde 10 veya daha yüksek oranda işgücü kaybına uğrayana SGK, kaybettiği uzuv veya gücü için ömür boyu sürekli işgöremezlik geliri bağlar. Bu geliri alan isterse çalışıp veya prim ödeyip normal emekli de olma hakkına sahiptir… Emekli olunca da aylık ve gelirden hangisi yüksekse tamamını hangisi düşük ise yarısını her ay alabilir…
Ali bey, 01.12.2011 tarihinde iş kazası geçirdim. Dizim kırıldı ve tam 4 ameliyat oldum hala raporum devam etmekte size sormak istediğim; maluliyet oranım nasıl belirlenecek bana söylenilen yüzde 10 bile olsa devlet belirli bir maaş bağlıyor. Fakat, ben çalışıp sigortamı ödeyip emekli olabiliyor muşum? Bu bağlanan maaş ben işe başladığımda kesilir mi yoksa ömür boyu devam eder mi ve ne kadar bir ücret alırım? Murat Şengül
Murat bey, şu an tedaviniz devam ediyor, tedaviniz bittiğinde sağlık kuruluna girecek ve iş kazası neticesi kaybettiğiniz meslekte kazanma gücü oranınız belirlenecek. Oran yüzde 10’dan az ise SGK size bir para vermez. Oran yüzde 10’dan fazla ise kazadan önceki ortalama aylık gelirinizin yüzde 70’i yüzde 100 olmak kaydıyla, rapor oranı kadar ömür boyu gelir bağlar. Mesela, kazadan önceki ortalama aylık geliriniz 2000 lira ve rapor oranı da yüzde 10 çıkarsa, 140 lira aylık geliriniz olacak, yüzde 20 ise 280 lira (sürekli işgöremezlik geliriniz) olacak.
***GELİR ALIRKEN ÇALIŞABİLİRSİNİZ
Kaybetiğiniz uzvunuz veya güç kaybınız sebebiyle size bağlanacak sürekli işgöremezlik gelirini ömür boyu siz alırsınız, vefat ederseniz de geride kalan eş ve çocuklarınız alabilir. Geliri alırken normal çalışabilirsiniz de ve normal çalışmalarınız sonrasında emeklilik için gereken prim ödeme günü ile yaşınızı tamamlarsanız emekli de olabilirsiniz. Emekli olunca hem geliriniz hem de aylığınız olacak. Bunlardan rakamsal olarak hangisi yüksekse TAMAMINI, hangisi az ise yarısınız bir ömür alabilirsiniz. Vefat ederseniz de her ikisini geride kalanlarınız almaya devam eder.
49 yaşında emekli olacaksınız
27 Mart 1967 doğumlu olup, 01 Temmuz 1985'te SSK'lı olarak işe başladım. Bu zamana kadar 4967 işgünü pirim ödemem bulunmaktadır. 12.11.2005 tarihinden itibaren devlet hastanelerinin birinde Özel Güvenlik Görevlisi (Taşeron işçi) olarak çalışmaktayım. SGK'dan aldığım sigorta hizmet süresinin 15 yıldan, pirim ödeme gün sayısının ise 3600 günden fazla olduğunu belirten yazı ile kıdem tazminatımı kendi isteğimle ayrılırsam, en son çalıştığım işyerinden oradaki çalıştığım süre kadarki olan kıdem tazminatımı alabilir miyim. Ayrıldıktan sonra başka bir işyerine girip de eksik olan günlerimi doldurabilir miyim? Ayriyeten ne zaman emekli olabilirim? SADİ A.
Sadi bey, verdiğiniz bilgilere göre, 49 yaşında yani 27.03.2016 günü ve sonrasında SSK’dan en az 5300 gün sayısı ile emekli olabilirsiniz. SGK’dan aldığınız “kıdem tazminatı alabilir” yazısı ile işyerinden tazminatınızı alarak ayrılma hakkına sahipsiniz. Belgeyi işverene verdiğiniz gün işinizden ayrılabilirsiniz, herhangi bir önel-zaman bekleme zorunluluğunuz da yok. İşinizden ayrıldıktan sonra da dilediğiniz zaman fikriniz değişince yeniden işe de girebilirsiniz.