Kalp damar cerrahisi tedavileri için ek ücret alınamaz
Geçen hafta cumartesi günü bir dostumun anneannesi hem koroner bypass hem de kalp kapağı değişimi operasyonu geçirmiş halde özel hastaneden taburcu edilirken, özel hastane yetkilileri kendilerinden 3 bin lira para istemiş. Beni aradılar. Ben de yoğunluğumdan konuyu uzun uzun anlatmak yerine fatura isteyin dedim. Aradan 2 dakika geçmedi, “Fatura isterseniz ayrıca yüzde 200 ilave ücret de isteriz, fatura istemeyin 3 bin lirayı ödeyin karlı çıkın” demişler. Tekrar aradı ben de aynı şeyi söyledim fatura isteyin. Çok değil 1-2 dakika geçti bu kez “Fatura istemeyin 1.500 liraya düşelim” demişler. Bu sefer araya girme zorunluluğu hissettim ve hastane yetkilisini telefona istedim.
Hastane yetkilisine durumu şöyle anlattım:
1- Kalp cerrahisi operasyonları paket fiyat ile SGK tarafından karşılanır. Yani hastaneye yatıştan taburcu edilinceye kadar geçen süredeki, bütün tedavi, alet-edevat, malzeme ve yoğun bakım ile normal oda ücretlerinin tamamını SGK öder. Bu sebeple hasta ve yakınlarından yatak dahil TEK KURUŞ para isteyemezsiniz.
2- 5510 sayılı Kanun gereğince “Kardiyovasküler cerrahi işlemleri” tamamen bedavadır ve yüzde 200 gibi ilave ücret isteyemezsiniz.
3- Kalp kapakçığının parasını da SGK paket fiyat içinde size ödediğinden kalp kapakçığı parası da isteyemezsiniz.
YANLIŞTAN DÖNÜLDÜ
Bana anlatılana göre bu konuşmadan sonra hastanede bir koşuşturma başlamış. Aradan 1 saat geçtikten sonra özür dilemişler ve yasaya uygun bir şekilde “Tek kuruş borcunuz yok, güle güle gidin” demişler. Aynen bunun gibi doğum hizmetleri de paket fiyat içindedir. Doğum hizmetlerinden de SUT eki paket fiyat listesinde yazan hiçbir işlem için özel hastane de dahil olmak üzere sizlerden tek kuruş alamazlar.
İlave ücret alınmayacak sağlık hizmetleri şunlardır:
a) Acil servislerde verilen ve SUT eki EK-2/B Listesinde yer alan 520.021 kod numaralı “Yeşil alan muayenesi” adı altında kuruma fatura edilebilen sağlık hizmetleri hariç olmak üzere, acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri,
b) Yoğun bakım hizmetleri,
c) Yanık tedavisi hizmetleri,
ç) Kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri),
d) Yenidoğana verilen sağlık hizmetleri,
e) Organ, doku ve kök hücre nakillerine ilişkin sağlık hizmetleri,
f) Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri,
g) Hemodiyaliz tedavileri,
ğ) Kardiyovasküler cerrahi işlemleri. (İstisnai sağlık hizmetlerinde belirtilen işlemler hariç)
OKURUMUZA CEVABIMIZDIR…
Ali Bey, 01.01.1967 doğumluyum. 10.05.1990 tarihinden bu yana çalışmaktayım. Şu ana kadar 7 bin 200 prim ödeme gün sayım mevcut.01.01.2019 tarihinde emekli olacağım. O tarihe kadar çalışmam durumunda bu bağlanacak aylığımı nasıl etkiler? (İrfan Gökçeli)
İrfan Bey, her ne kadar bugüne kadar olan prim ödemelerinizin asgariden mi, asgari üzerinden mi yatırıldığını belirtmemişseniz de size genel olarak şöyle bir bilgi verebilirim:
Bundan sonra çalışmaya devam etmeniz ve asgariden prim ödemeniz halinde bu 2019 yılında bağlanacak aylığınızda 120 lira civarında bir düşme etkisi yaratacaktır.
Eğer 2019 yılına kadar asgari ücretin üç katı üzerinden prim ödeyecek olursanız bu durumda bağlanacak aylığınız 240 lira civarında artacaktır. Tavandan ödeyecek olursanız da 4 yıl için bağlanacak aylığınız 600 lira artacaktır.