CHPye çarşaf şoku
Çarşaf, kuran kursu, AB gibi bir dizi açılımla seçmen karşısına çıkan CHPnin, bu yeni stratejiyi ne ölçüde oya tahvil edeceği sorusu, 29 Marta doğru cevabı en çok aranan sorulardan biridir.
Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Kuruluşu, özellikle çarşaf ve kuran kursu açılımının muhafazakar seçmen üzerindeki etkilerini araştırdı. Diğer araştırmalardan farklı olarak sadece İstanbulun Sultanbeyli bölgesi projektör altına yatırıldı.
Malum, 28 Şubat sürecinde de heykel tartışmalarıyla gündeme oturan Sultanbeyli, Türkiyede muhafazakar eğilimin en güçlü olduğu, birim başına en fazla çarşaflı seçmenin düştüğü seçim bölgelerindendir.
22 Temmuz seçimlerinde CHPnin aldığı yüzde 7.5lk oy oranı bile buradaki seçmen profili hakkında yeterli ipuçları vermektedir.
Üstelik CHP, çarşaf ve kuran kursu açılımıyla yetinmeyip Sultanbeylide emekli imam Osman Nuri Bediri belediye başkan adayı olarak gösterdi. Yani, diğer bölgelere göre CHP için açılımın katsayısı daha yüksektir.
6 ok rozetli çarşaf var, her mahalleye kuran kursu var, bir de adayımız imam...
Peki sonuç?
Araştırmaya katılanların yüzde 43.6sı AK Parti, yüzde 6.2si SP, yüzde 4.7si MHP, yüzde 2.7si CHPli adaya oy vereceğini söyledi.
Burada dikkat çekici nokta, kararsız seçmen oranının yüzde 40 civarında olmasıdır. Çok sağlıklı olmamakla birlikte, kararsızlar dağıtıldığında CHPnin oyu yüzde 5i ancak bulabiliyor.
Oysa CHP, Kızıl Elma Koalisyonu gölgesinde girdiği 22 Temmuz seçimlerinde bile burada yüzde 7.5 oy alabilmişti.
Görülen o ki, CHP için Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olma riski doğmaya başlamış. Projenin mimarları Gürsel Tekin ve Mehmet Sevigen, bakalım, bu çözülüşü nasıl durduracak?
Emekli Jandarma Albay Abdülkerim Kırcadan sonra Özel Harekat Daire Başkanı Behçet Oktayın intiharı, kimi Ergenekoncu akbabaları adeta sevindirdi. Hep bir ağızdan onur intiharı diyerek kendi pisliklerine kalkan yapmaya çalıştılar, Ergenekonu sulandırma aracı olarak gördüler.
Avuçlarını ovuşturup Keşke bir iki intihar daha olsa dercesine akbaba gibi bekleşmeye başladılar.
İnancımız gereğidir, ölenin arkasından konuşmayız, yazmayız. Fakat şu aşamada sessizlik daha büyük tehlikeyi beraberinde sürüklüyor. Gelin hiç lafı uzatmayalım, olayı objektif bir gözle irdeleyelim.
Salı akşamı Çankayadaki Balık Pişirme Evinde masa kuruluyor. Masanın etrafında Merhum Behçet Oktay, DSP Milletvekili Mücahit Pehlivan, Ali Rıza Atay, Mehmet Yasak, Ziya Erdoğan ve ismi gizlenen bir işadamı yer alıyor. Yasak ve Erdoğan emekli emniyet mensubudur. Gecenin ilerleyen saatine kadar balıkla birlikte aşırı ölçüde alkol tüketiliyor.
Soru 1: Behçet Oktayın otopsisi yapılırken kanında kaç promil alkol bulundu?
Salının Çarşambaya bağlandığı dakikalarda, saat 00.30 sularında Oktay, yemekten ayrılıp Dikmende Nesrin Knın evine gidiyor. Bu hanımefendi, Hürriyetin dünkü haberine göre, Oktayın sevgilisi. Üç gündür ondan haber alamıyormuş.
Soru 2: Behçet Oktay, alkollü halde araç kullanıp Hürriyete göre sevgilisi olduğu iddia edilen Nesrin Knın evine mi gitti?
Devam edelim...
Oktay, Dikmendeki bu meçhul evin zilini çalıyor ama açan yok. Bu esnada Nesrin Knın kardeşi olduğu belirtilen Halil K, pencereden baktığında Oktayı görüyor. Bunun üzerine aşağı inip Oktayla buluşuyor.
Bu esnada Oktayın aracı kara saplanınca Yeter artık her aksilik beni buluyor deyip beylik tabancasıyla intihar ediyor. Bu lafı duyan kim? Halil K...
Soru 3: Oktay, Yeter artık derken Ergenekonla ilgili hakkındaki iddiaları mı kastetti yoksa 3 gündür ulaşamadığı sevgilisine sitem etmeyi mi çalıştı?
Oktayın İbrahim Şahinle telefon görüşmelerinin basına yansıması ve Ergenekonla ilişkilendirilmesinden rahatsızlık duyduğu söylentisine ayrı bir parantez açmalıyız. Ayrıca Oktayın Hürriyette yayınlanan bir başka habere göre, Özel Hareket silahlarının Kurtlar Vadisi dizisinde kullanıldığı, kimi polislerin figüran olarak yer aldığı iddialarına çok içerlediğini, DSP Milletvekili Recai Birgün açıkladı.
Soru 4: Oktayı intihara sürükleyen bu isyanda, DSPli Birgünün dediği gibi Hürriyetin bu haberinin rolü sözkonusu olabilir mi?
Yine Hürriyetteki habere göre, Oktay, 4 yıldır özel hayatında sorunlar yaşıyordu ve eşiyle ayrıydı.
Soru 5: Oktay, özel hayatındaki sorunlar nedeniyle son dönemde görevini aksatıyor muydu?
Oktay hakkındaki bir başka iddia, intihardan bir gün önce görevden alınacağını öğrenmişti! Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kaan Köksal, bu iddiayı yalanladı.
Soru 6: TSKdan üstün cesaret ve feragat madalyası alan Oktay, 7 yılı AK Parti iktidarı olmak üzere aynı koltukta geçirdiği 13 yılın ardından görevden alınacağını öğrenince intihar edecek kadar zayıf karakterli biri miydi?
Bu soruların sayısını daha da arttırmamız mümkündür. Ergenekoncu leş kargalarına tavsiyem, gelin, bir dönem terörle mücadelede önemli görevler üstlenmiş bu şahsın naşına saygı gösterin, Ergenekon enstrümanı haline getirmeyin. Aksi halde ailesine büyük zarar verirsiniz.
Yapacağınızın en hayırlısı, rahmetle anmaktır. Tabi biliyorsanız