Eğitim Sorunları
Ülke olarak çok zor günler geçirerek bu zamanlara geldik. Birinci Dünya Savaşı, Çanakkale Zaferi ve Milli Mücadele yılları… Savaş halindeyken bile eğitimi ikinci plana atmayan bir millet olduk. Sakarya Meydan Muharebesi yapılırken 1. Maarif Vekâletinin Kongresi yapıldı. Mustafa Kemal Atatürk Kurtuluş Savaşı devam ederken, 15 Temmuz 1921 tarihinde Ankara’da 180’e yakın üyenin katılması ile gerçekleştirilen Maarif Kongresinde, Türk Millî Eğitiminin felsefe, hedef ve politikalarının nasıl olması gerektiğine işaret etmiştir. Cumhuriyetin ilânıyla beraber 1924 yılında çıkarılan Tevhid-i Tedrisat (Öğretim Birliği Yasası) ile tüm öğretim kurumları Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde toplanmış ve okul programları üzerinde kapsamlı değişiklikler yapılmıştır.
Eğitim sistemimizin özellikle ilk ve ortaöğretim programlarını geliştirme görevi Talim ve Terbiye Kurulu tarafından yerine getirilmektedir. Bu Kurul kuruluşundan bu yana sistem düzenleme çalışmaları yanında, toplum ve fert ihtiyaçlarında meydana gelen değişmeleri, bilim ve teknolojideki hızlı ve sürekli ilerlemeleri yakından takip ederek bilimsel araştırma sonuçlarına dayalı program geliştirme çalışmaları içerisindedir.
Cumhuriyetten günümüze ilköğretimde aralarda taslak niteliğinde olanların dışında 1926, 1936, 1948 ve 1968 olmak üzere belli başlı dört program uygulamaya konmuştur. Bugün ilköğretimde uygulanan programda özellikle sekiz yıllık zorunlu ilköğretim uygulaması nedeniyle 1970’li yıllardan beri sürekli değiştirilmiş ve geliştirilmiş olup halen de geliştirme çalışmaları devam etmektedir. Günümüzde uygulanan ilerlemeci felsefeye dayalı eğitim programı ise 2005 yılı itibariyle yürürlüğe girmiş olup; halen kullanılmaktadır.
1936 yılında “Köy Eğitmeni Projesi” uygulanmaya başlanmış.1937 ve 1939 yıllarında proje yaygınlaştırılmıştır.17 Nisan 1940 yılında Köy Enstitüleri kurulmuş ve süreç içerisinde sayıları 21 taneyi bulmuştur.1946 yılında ise siyasi olaylara karıştıkları bahane edilerek köy enstitüleri kapatılmıştır. Cumhuriyetin ilanından günümüze kadar eğitim sistemimizdeki önemli değişiklikleri kısaca özetlemek istedim. Yaptığım araştırmalarda cumhuriyetin ilanından günümüze kadar gelen süreçte aşağıda sıraladığım sorunları ve sorunların çözüm önerilerini başlıklar halinde sıralayalım.
1.Köy enstitüleri kapsamında köy okullarının yeniden dizayn edilmesi.
2.Aile eğitimlerinin yaygınlaştırılması.
3.Eğitim yöneticileri ve idari birimlerin işlevsel hale gelecek şekilde gözden geçirilmesi.
4.Öğretmen yetiştiren kurumların teorik bilgiden kurtarılarak uygulamaya dayalı olacak şekilde mesleğin içinden gelen eğitimciler tarafından dizayn edilmesi.
5.Öğretmenlerin eğitsel ve mesleki gelişimlerinin sağlanması.
6.Eğitim programımızın ihtiyaca cevap verecek şekilde geliştirilmesi.
7.Öğretmen sorunlarının giderilmesi.
8.Disiplin yönetmeliğinin sorunlara çözüm üretecek şeklide geliştirilmesi.
9. Atama ve kariyer gelişiminde liyakat isteminin uygulanması.
10. Eğitim sisteminin sorunlarına pratik çözümler getirilmesi.
İlerleyen haftalarda bu on konu başlığını konu alan sorun ve çözümleri dile getireceğiz inşallah. Sizlerin de eklemek istediği soru ve çözüm önerileriniz varsa yorum bölümüne yazabilirsiniz. Amacım kurumları eleştirmekten ziyade sorunların çözümüne dikkat çekerek çare üretebilmek için ilham kaynağı oluşturmaktır. Bu maksatla adap sınırları içerisindeki her türlü fikre değer vereceğim. Dilimiz döndükçe, elimiz yazdıkça affınıza sığınarak görüşlerimizi ifade edeceğiz.